Deze Noord-Hollanders mogen hun koffers pakken voor het EK in Duitsland (2024)

Noord-Holland

27 mei 2024, 15.20 uur · Aangepast 29 mei 2024, 18.00 uur · Door: Christian Marck

Bondscoach Ronald Koeman heeft zojuist zijn definitieve selectie voor het EK-voetbal in Duitsland bekendgemaakt. De 26-koppige selectie bestaat voor een groot deel uit provinciegenoten. Welke Noord-Hollanders zijn geselecteerd en wat kunnen we van ze verwachten dit EK?

Daley Blind (Amsterdam)

Slechts vier voetballers speelden meer wedstrijden voor het Nederlands elftal dan Daley Blind. De teller van de Girona-speler staat op 106 interlands, en tikt tijdens dit EK vermoedelijk door. Onder Ronald Koeman kan Blind vrijwel altijd op minuten rekenen. Al heeft de 34-jarige routinier flinke concurrentie in de achterste linie van Oranje.

Micky van de Ven (Wormer)

Eén van die concurrenten is Micky van de Ven. Hij zag een stormachtig eerste seizoen in Engeland beloond worden met een individuele prijs. Door de fans van zijn club Tottenham Hotspur werd Van de Ven verkozen tot 'Speler van het seizoen'.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ondanks zijn persoonlijke successen, is de oud-speler van FC Volendam nog geen zekerheid in het Nederlands elftal. Van de Ven speelde nog maar 26 minuten voor Nederland. Wordt de ontwikkeling van Van de Ven beloond met een basisplaats, of kiest Koeman links achterin toch voor een ervaren speler als Blind of Nathan Aké?

Jeremie Frimpong (Amsterdam)

Nog zo'n speler die op clubniveau een fantastisch seizoen achter de rug heeft. Jeremie Frimpong won bij Bayer Leverkusen dit jaar bijna alles wat er te winnen viel. De landstitel en de nationale beker vielen Frimpong ten deel in Duitsland.

Tekst gaat verder onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In het Nederlands elftal komt de vleugelverdediger, die op zijn zevende naar Engeland verhuisde, nog niet uit de verf. Frimpong heeft met Denzel Dumfries een geduchte concurrent voor een basisplaats deze zomer. Maar als de pijlsnelle speler ook in Oranje zijn gebruikelijke niveau haalt, kan Koeman niet meer om hem heen.

Ryan Gravenberch (Amsterdam)

De naam van Ryan Gravenberch in de definitieve selectie van Ronald Koeman was een opvallende. Afgelopen zomer verruilde de 22-jarige middenvelder Bayern München voor Liverpool. In Engeland ziet de oud-Ajacied de meeste wedstrijden vanaf de bank. Een andere rol bij Oranje lijkt er voor Gravenberch niet zijn weggelegd.

Teun Koopmeiners (Castricum)

Tijdens de Europa League-finale was Teun Koopmeiners vorige week nog een van de uitblinkers bij het zegevierende Atalanta. In Italië is hij uitgegroeid tot een onmisbare speler voor zijn club. De Castricumme*r was in de Serie A betrokken bij zeventien doelpunten in 33 duels dit seizoen.

Tekst gaat verder onder de foto.

In Oranje is Koopmeiners niet zeker van zijn plek. De keuze is reuze voor Koeman op het middenveld. Met onder anderen Tijjani Reijnders en Frenkie de Jong loopt er een berg aan creativiteit rond binnen de selectie.

Joey Veerman (Volendam)

Ook Joey Veerman kan aan het rijtje van creatieve middenvelders worden toegevoegd. Tijdens de laatste oefeninterland tegen Duitsland was de Volendammer nog trefzeker. Ook in de Champions League liet hij zich van zijn beste kant zien. Veerman maakte vorig jaar zijn debuut in het Nederlands elftal en kwam sindsdien tot acht interlands.

Of de PSV'er in Duitsland in de basis begint, hangt grotendeels af van de fitheid van Frenkie de Jong. Hij is nu nog herstellende van een enkelblessure, maar is normaliter een van de steunpilaren van het Nederlands elftal.

Xavi Simons (Amsterdam)

Dit seizoen schitterde hij al op de Duitse velden. In 32 wedstrijden in de Duitse competitie was Xavi Simons betrokken bij 21 doelpunten. En dus zou de zoon van oud-Volendam-trainer Regilio Simons zomaar eens een van de uitblinkers van het toernooi kunnen worden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Toch wil het nog niet vlotten voor de 21-jarige Amsterdammer in het shirt van Oranje. In dertien wedstrijden namens Nederland kwam Simons nog niet tot scoren. Naast zijn rol is ook de positie van de jongeling in het veld nog een vraagteken. Ronald Koeman experimenteerde tijdens de laatste oefenwedstrijden met meerdere formaties. Simons kan zowel als 'tien' en als buitenspeler uit de voeten.

Steven Bergwijn (Amsterdam)

Als aanvoerder van Ajax kon Steven Bergwijn zijn ploeg dit seizoen niet bij de hand nemen. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen liet Bergwijn zien waarom hij geselecteerd is voor het EK. Tegen Almere City scoorde de vleugelspeler drie keer.

Of hij daarmee een plaats in de basisopstelling van Koeman heeft afgedwongen, is nog maar de vraag. Met Cody Gakpo en Memphis Depay als concurrenten is de kans groot dat Bergwijn plaats gaat nemen op de bank in Duitsland.

Brian Brobbey (Amsterdam)

De jonge spits van Ajax onttrok zich als een van de weinigen Ajacieden aan de malaise in Amsterdam. Brian Brobbey scoorde achttien keer in dertig eredivisiewedstrijden. Zijn sterke spel werd afgelopen oktober beloond met een interlanddebuut tegen Griekenland.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bij die ene wedstrijd tegen Griekenland bleef het tot dusver voor de aanvaller. De Ajax-spits zal zich eerst op de trainingen moeten laten zien aan Koeman, om tijdens het EK aan spelen toe te komen.

Donyell Malen (Wieringen)

De focus van Donyell Malen zal nog niet bij het EK zijn. De aanvaller van Borussia Dortmund speelt zaterdagavond eerst nog de finale van de Champions League tegen Real Madrid. In een goed draaiend Dortmund komt ook Malen tot bloei. Malen kan voorin overal uit de voeten. Maar net zoals voor alle Noord-Hollanders, geldt ook voor Malen: hij is niet zeker van een basisplaats.

Programma Nederlands elftal

Voorafgaand aan het EK speelt Nederland nog twee oefenwedstrijden. Op 6 juni is Canada de tegenstander in De Kuip. Vier dagen later oefent Oranje tegen IJsland, opnieuw in Rotterdam. De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK is op 16 juni tegen Polen in Hamburg. De andere wedstrijden in de groepsfase worden gespeeld tegen Frankrijk (21 juni) en Oostenrijk (25 juni).

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter

Tips of opmerkingen? Mail naar [emailprotected] of bel 088 - 850 51 52

Deze Noord-Hollanders mogen hun koffers pakken voor het EK in Duitsland (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 6481

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.