Twintig voetbal weetjes over de stadions EK Duitsland 2024 - Elke dag vakantie.nl (2024)

Duitsland staat van 14 juni tot en met 14 juli 2024 in het teken van UEFA EURO 2024: Teams uit 24 landen nemen deel aan het toernooi, ongeveer 2,7 miljoen toeschouwers zullen in de stadions aanwezig zijn tijdens 51 wedstrijden en er worden nog eens zeven miljoen voetbalfans verwacht in de fanzones en bij publieke vertoningen. Het EK voetbal vindt in tien stadions plaats, met enkele speelsteden die in het verleden al eens oranje kleurden. Twintig weetjes over deze prachtige voetbalbouwwerken.

Olympiastadion, Berlijn

In 2006 spelen Italië en Frankrijk de finale van het WK in het Olympiastadion en ook deze EK-editie wordt afgesloten in de Duitse hoofdstad. Berlijn is sowieso een finalestad, want al sinds 1985 staat in het Olympiastadion de eindstrijd van de DFB-Pokal, de Duitse beker, op het programma. Het Olympiastadion ademt geschiedenis. Het wordt in aanloop naar de Olympische Spelen van 1936 gebouwd. Het Nederlands elftal speelt er nog nooit een wedstrijd tijdens een eindronde. Dat gaat veranderen, want op 25 juni is in Berlijn Oostenrijk de tegenstander in de groepsfase.

Signal Iduna Park, Dortmund

Het Signal Iduna Park, in de volksmond Westfalenstadion genoemd, wordt voor het WK van 1974 gebouwd. Het Nederlands elftal speelt er tijdens die eindronde tegen Zweden, Bulgarije en Brazilië. Door doelpunten van Johan Neeskens en Johan Cruijff wint Oranje met 2-0 van Brazilië en bereikt het voor het eerst de WK-finale. Het grootste stadion van Duitsland heeft een capaciteit van 81.365, met achter een van de doelen een enorme staantribune. Die biedt plek aan ongeveer 25.000 toeschouwers en staat ook wel bekend als de ‘Gelbe Wand’, de gele muur. Tijdens het EK worden vanwege UEFA-regels van de staanplaatsen zitplaatsen gemaakt. Daardoor kunnen er tijdens het EK ‘slechts’ 61.524 mensen naar binnen.

Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf

Een van de technische snufjes van dit in 2004 in gebruik genomen stadion is het verschuifbare dak. Met één druk op de knop kan de dakconstructie in een tijdsbestek van dertig minuten geopend of gesloten worden. De Merkur Spiel-Arena is gebouwd op de plek van het voormalige Rheinstadion, waar in 1974 en 1988 WK- en EK-wedstrijden zijn gespeeld. Het Nederlands elftal wint op het EK van 1988 in Düsseldorf traf 3-1 van Engeland door een hattrick van Marco van Basten.

Deutsche Bank Park, Frankfurt

Op de plaats van het huidige stadion wordt sinds 1925 gevoetbald. Vier keer is het bouwwerk inmiddels gerenoveerd, de laatste keer voor het WK van 2006. Het bijzondere tentdak, dat aan staalkabels is bevestigd, kan worden opgevouwen en opgeborgen in de videokubus boven het veld. Eind maart oefent het Nederlands elftal in Frankfurt nog tegen Duitsland. Joey Veerman maakt de openingstreffer, maar de Duitsers winnen alsnog (2-1).

Veltins-Arena, Gelsenkirchen

De Veltins-Arena heeft een uitschuifbaar veld en kan daardoor ook gebruikt worden voor onder meer popconcerten. Het in 2001 geopende multifunctionele stadion van Schalke 04 heeft bovendien een eigen kapel, met regelmatig kerkdiensten, doopfeesten, bruiloften en begrafenissen. Het Nederlands elftal speelt in 2002 en 2018 in de Veltins-Arena tegen Duitsland. Oranje komt in totaal drie keer in het oude Parkstadion in Gelsenkirchen in actie, de voorloper van de Veltins-Arena. Op het WK van 1974 worden Argentinië en de DDR verslagen. Veertien jaar later laat Wim Kieft Oranje op het EK van 1988 juichen tegen Ierland.

Volksparkstadion, Hamburg

‘Het Volksparkstadion is van Oranje’, is de welbekende uitspraak van sportverslaggever Evert ten Napel. 1988 schrijft het Nederlands elftal geschiedenis door in Hamburg de halve finale van het EK te winnen van West-Duitsland (2-1). Op 16 juni treft het huidige Oranje hier op het EK Polen in de groepsfase. Naast voetbalsterren hebben ook talloze muzikanten hun opwachting gemaakt in het inmiddels compleet vernieuwde Volksparkstadion. Voorbeelden zijn Bruce Springsteen, Bon Jovi, Paul McCartney und die Rolling Stones.

RheinEnergieStadion, Keulen

Het stadion in Keulen-Müngersdorf wordt al in 1923 gebouwd, maar in aanloop naar het WK van 2006 in Duitsland verrijst op dezelfde plek een spiksplinternieuwe voetbaltempel. De thuisbasis van 1. FC Köln staat vooral bekend om de grote stalen torens op de hoeken van het stadion. In het donker lichten deze op. Het Nederlands elftal heeft de eer om in 1927 de eerste internationale wedstrijd in het oude Müngersdorfer Stadion te mogen voetballen. Tegen Duitsland traf 2:2 gelijkgespeeld. Tijdens het succesvol verlopen EK in 1988 wordt in Keulen weleen 1-0 nederlaag geleden tegen de Sovjet-Unie.

Red Bull Arena, Leipzig

Op de plek van het oude Zentralstadion staat sinds 2004 een nieuwe voetbaltempel, maar het schaduwbeeld van het immense stadion is bewaard gebleven, waardoor je via bruggen óver de oude constructie naar de nieuwe arena wandelt. In de DDR-tijd komen soms wel meer dan 100.000 toeschouwers naar het stadion. Op het WK van 2006 eist Arjen Robben in Leipzig de hoofdrol op door in de groepsfase tegen Servië en Montenegro de winnende goal te maken (1-0). Op 21 juni neemt het Nederlands elftal het in Leipzig in de groepsfase van het EK op tegen Frankrijk.

Allianz Arena, München

De in 2005 in gebruik genomen Allianz Arena is vooral bekend door zijn bijzondere vorm aan de buitenkant, met verlichte LED-panelen. Deze kunnen in verschillende kleuren oplichten, met rood als meest gebruikte kleur. Dat heeft natuurlijk alles te maken met bespeler Bayern München.

In aanloop naar het EK van 2012 oefent Nederland in dit stadion tegen Bayern München, maar achter het oude en nog steeds te bezoeken Olympiastadion schuilt veel historie. Oranje verliest hier in 1974 de WK-finale van West-Duitsland (2-1). Veertien jaar later wordt de Sovjet-Unie in de eindstrijd van het EK met 2-0 verslagen.

MHPArena, Stuttgart

Met het oog op het komende EK is het stadion vernieuwd. Onder meer de hoofdtribune heeft een andere look gekregen. 1988 gewann der PSV de Europa Cup I, tegenwoordig de Champions League, im Neckarstadion in Stuttgart. Benfica wordt na het nemen van strafschoppen verslagen.

Meer Infos über Duitse voetbal steden: Berühmte deutsche Fußballstädte – Germany Travel

Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar [emailprotected]. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten

Twintig voetbal weetjes over de stadions EK Duitsland 2024 - Elke dag vakantie.nl (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 6485

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.